Sivun näyttöjä yhteensä

25.10.2009

Rollikka eli johdinauto eli sarvijaakko!


Nostalgiset muistot heräsivät tämän takapenkillä istuessa...
Rakkaalla lapsella oli monta nimeä, ja Tampereen kiälellä tuo mainio kulkuväline oli rollikka. Sähköjohtimista rollikka sai lisänimen sarvijaakko.

Tämän ainoan säilytetyn rollikan ´´koti´´ on Vapriikissa, missä sitä voi käydä ihastelemassa samalla kun käy Vapriikin muissa näyttelyissä, ja muistella kaihoisasti aikaa vielä kun nämä liikennöivät.

Rahastajanaitio
Viimeinen rollikka oli ajossa vuoteen 1976SITTING BULLTampereen taidemuseon inka-näyttely museokeskus Vapriikissa
Intiaanipäällikkö istuvan Härän maailma näyttely tarjosi mieleen painuvan katsauksen tasankointiaanien elämään istuvan härän elämän tarinan kautta v.1830 näihin päiviin saakka. Tässä muutamia kuvia näyttelystä...

Pariskunta 1800-luvun lopusta
Miehen asukokonaisuus on kopio.
Siihen kuuluvat säärystimet, mokkasiinit, lannevaate ja päähine.
Paita on lakotapäällikkö punaisen Pilven juhlapaidan kopio. kotkansulkapäähine edustaa klassista tyyliä, näitä päähineitä käyttivät alun perin vain johtajat.

Naisen asukokonaisuus on mukaelma cheyenne-asusta. siihen kuuluu mekko, vyö ja pitkävartiset mokkasiinit jotka korvaavat säärystimet.
Mekon yläosa on nahkaa ja alaosa villakangasta. Vyö koostuu uushopeisista kuperista levyistä (concho) ja riippuvasta koristeesta.


Naisen mekkoSulkapäähinePäähineet joissa halkaistuja biisoninsarvia, kärpännahkaa ja pitkä kotkansulkalaahus .Huivitanssi -asu . Yksinkertaisesti koristeltuja vaatteita täydennetään erilaisilla lisävarusteilla. Hapsullinen tanssihuivi on tässä tapauksessa myös kirjaltu peite jota käytetään viittana tai taiteltuna käsivarrelle.
Biisoninkallo aurinkotanssia varten.
Kallon maalauskoristelussa näkyy aurinkotanssija, jolla on salviaseppele otsalla ja jota ympäröivät salamat ja ristit.

Ei kommentteja: