Pispala keinuu perustuu pääosin Ismo Muurimaan kirjoittamiin runoihin. Muurimaa on kotoisin Länsi-Suomesta eikä ole koskaan asunut Pispalassa. Erinomaisesti hän on kuitenkin onnistunut sisäistämään kuvaaamansa henkilöt ja tapahtumat. Siinä on varmasti auttanut Muurimaan toimiminen pitkään Pispan palvelutalon ohjaajana. Siellä kuulemiaan tositarinoita hän on kirjoittanut runoiksi.
Näytelmän runkona toimivat runo Pispalan keinu ja suorasanainen Kirje siskolle. Pispalan keinu tavoittaa hienosti paikan historiaa ja nykypäivää, on paikoin viiltävän koskettava punaisten ja valkoisten taisteluja kuvatessaan.
Sirenin saunalla päästään romanttisiin tunnelmiin, hiljaiseen rakkaudentunnustukseen, joka päättyy avioliittoon. Hellahuone kertoo arkisemman Pispalan tarinan: ensin on hellahuone, vaimo, liuta lapsia ja pullo. Lopuksi vain pullo.
Juopumuksen ja unen välimaastossa liikkuva Viimeinen vieras kertoo hätkähdyttävästi kuoleman kohtaamisesta.
– Raskaita nämä Pispalan mäet, uuvuttavat Kuolemankin, virkahtaa viikatemies. Onneksi vieras osoittautuu pahaksi uneksi, mutta lähellä Kuolema kävi.
Huumoria on mukana Bussimatka -runossa, jossa rämäpäinen kuljettaja pelottaa matkustajia. Mäkiset ja liukkaat tiet vaativat heidät usein työntämäänkin linja-autoa.
Sirkku Veilahti on onnistunut ohjauksessaan ja dramatisoinnissaan hyvin. Pispala keinuu ei ole runonlausuntaa vaan elävä teatteriesitys. Runot kiertyvät kokonaisuudeksi, näytelmäksi.
Veilahti saa myös näyttelijät tekemään tinkimätöntä työtä. Keskeisenä hahmona on Aapo Valinen , takavuosina Teatteri 2000:sta tuttu näyttelijä. Hänen tulkintansa on palkitsevaa, katsoja hurmaantuu väkevästä näyttelijäntyöstä.
Piitu Kantanen tekee hyvää työtä hänen ihastuksenaan. Tiina Järvelä on jo pukuaan myöten kuin suoraan 40–50-luvulta. Kristian Hoffren ihastuttaa jämäkkänä bussikuskina ja arvoituksellisena Kuolemana.
Vili Lange on säveltänyt esityksen onnistuneen ja vaihtelevan musiikin. Hänen kitaransoittonsa on virtuoosimaista. Antti Matikainenon haitarissa hillitty, mutta taitava.
Saku Huiskosen äänimaailma ja Antti Kantasen valot paaluttavat lyhyen, mutta vaikuttavan esityksen kokonaisuudeksi.
Pispalan Teatteri toimii vanhassa Suomen Trikoon kiinteistössä Pyynikillä. Pispalan keinu nähdään vielä 6. toukokuuta kello 18, mutta sitä tullaan esittämään myös muualla. Esityksen voi myös tilata erilaisiin juhliin ja muihin tilaisuuksiin.
Tänne siis huomenna...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti